biri66 wrote:
Annak is örültem, hogy az első mandzsu inváziót egy az egyben kihagyták, mert ez a sorozat nagyon nem a harcokról szólt.
Ebben nagyon nem értek egyet.
Az én tudtommal éppúgy alapélmény a koreaiaknál a két - mondjuk most így - mandzsuk-invázió, mint nálunk a tatárjárás vagy mohácsi vész vagy Trianon. Kb. olyan analógiában az 1.invázió mellőzése, mint 1520-as évekből forgatott magyar sorozatot forgatni, ahol nem intenzív rész a mohácsi mélypont.
A történelmi k-dorama-k értelmezésemben mindig is kiemelt helyen kezelték a harcokat (a kisebb jelentőségűeket is). Tehát ez már ab ovo felveti a 25.rész fontosságát, minden mástól függetlenül is. Az egész véres harcosdi ráadásul nagyon mély része a koreai buddhizmusnak is, számomra mai napig kicsit felfoghatatlanul, annak ellenére is, hogy nálam képzettebb emberek próbáltak már képbehozni ez ügyben.
De ha ez nem is lenne, akkor is, Injo alkalmatlan személye, a korrupt miniszterekkel együtt alapvető módon determinálták a két egyébként jellegzetesen külön kimenetelbe torkolló inváziót. Pont a két invázió közti további romlás fokozódása is tükröződik ebben a két kimenetelben. Ha nincs 1.invázió, alapvető része veszik el Injo "munkásságának".
Jungmyung ugye 6 király uralkodását is megélte, akikből négy került bele a soriba. Az első és negyedik kb. pár epizód erejéig. A második és harmadik nagyjából egyenletesen oszlik meg kb. 30-30 epizóddal (nyilván átfedésekkel is számolva illetve mínusz a hercegnő japán évei). Mindezt úgy, hogy Gwanghae kapott 16 évet, Injo meg 27 évet a sorstól uralkodásra. Ráadásul a koreai történelem fekete lapjainak exponenciális romlása perdöntően, ugye, Injo alatt történt meg, hiszen Gwanghae iszapbírkozása a destruktív romboló korrupt miniszterekkel "csak" 16 évet tartott és mivel egyenlő erők küzdelmét hozta a királyi rátermettség és korrupt áradat harca, az egész megmaradt a politika "urimuri"-jának, a népig nem hatolt le. A sori ezt szépen is érzékeltette a Ming-probléma vesézésénél.
Utolsó észrevételem: Íjak háborúja. Oldfan nagyon szépen, pontosan érzékelteti, miért volt kifejezetten rossz film ez a nagy költségvetésű film, ami kizárólag nyugati típusú akciófilmként volt élvezhető (de úgy is csak nehezen). Egyszerűen csak harc, vagy csak háttértudat önmagában nem tud egészet adni. Mindkettőre szükség van (én nézetem szerint is).
http://www.azsiafilm.hu/ismertetok/kore ... -hwal-2011
biri66 wrote:
Talán szerencsésebb lett volna azokat a bizonyos hozzászólásaidat az adott sorozatok topikjaiba írnod. Ezeket a közösségi topikokat ui. 100 oldal után törlik, ráadásul régebben egész más volt a tördelés, ez a mostani 15 oldal, ahol most járunk, kb. 50-60 oldalnak felelt meg.
A történtek ismeretében sem csináltam volna másképp, legfeljebb sehogy se.
Kezdettől fogva az volt a problémám/motivációm/vágyam, hogy legyen soriktól független központi topik, ahol intenzív információ csere legyen. Ha én a teszemazt mostani konkrét esetben Hwajung-topikba írnék csak, akkor csak az olvassa a kommentemet, aki tud a Hwajung-sorozatról és odatéved. Míg megfordítva én meg adott esetben lemaradhatok a Hwajung-sori létezéséről is. Ahogy biztos vagyok benne, csomó engem érdeklő soriról nincs tudomásom, amiről meg van, az abszolút esetleges, az intenzív fordító-diverzifikálódás mentén.
Az olvasatomban már részletkérdés, hogy kell-e duplikálnom/linkelnem a hozzászólásomat a sorozat topikj(á|ai)ban is, avagy a fordítók akarnak-e tudnak két helyet követni (saját fórumukat és egy ilyen központi topikot), az alapkérdésemet/prioritásomat nem eliminálja, szvsz. By the way, ha van valami, amit nem szeretek az a komment-duplikálás, pláne az én általam kedvelt komment-méreteknél.
Miközben a régi szép időkben azért a fordítók tudtak erről a DA-topikról, menetközben romlott el valami nagyon, mintha.
Az meg hogy egyszerre törtlődnek itt régebbi oldalak amivel párhuzamosan a sok zajos oldal-űrtöltő kommenthegy-tartalom pörgeti is ezt a törlést, az számomra eredetileg nem volt világos. Nekem fáj a legjobban, hogy kivetítettem a világra azt, ami nekem logikusnak és jónak volt gondolt, a világ meg alaposan orcánvágva rámcáfolt, többszörösen is. Én megértem, hogy a fordítók miért menekülnek erről a topikról a saját fórumukba, de ti is értsétek meg miért fáj nekem, hogy nincs egy élő hely sem, ami sori-specifikum felett áll.